Sposób montażu radioboxa w Offince

Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez traksio » 12 mar 2013, 10:28

Witam chciałem zapytać bardziej doświadczonych w tej materii jakie macie sposoby na zamontowanie Radioboxów w waszych modelikach.
Dodam ze posiadam taki radiobox i głowię się jak go zamontować .
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Tomek T. POL-545
Obrazek
MISTRZ POLSKI 2013 FSR-O15
traksio
 
Posty: 186
Dołączył(a): 14 sty 2013, 23:40

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez meniu » 12 mar 2013, 12:26

Witam,

U mnie jest na gumkach. Wieczorem wstawię zdjęcie.

Meniu
FSR E-3,5 V-15, O-3,5 PL-446F
V3,5/ALPHA/IKARUS2/CMB-VALVOLA-GREEN-RED-BLUE/TUNING MENIU/TARANIS
V15/POTENZA/CMB-RS/NO TUNING/TARANIS

Obrazek
****MISTRZ POLSKI****
1995/1996/1997/2000/2004/2005/2006/2007/2008/2009/2010/2011/2012
meniu
 
Posty: 489
Dołączył(a): 14 sty 2013, 21:57
Lokalizacja: Konin/Poznań

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez mountain454 » 13 mar 2013, 5:34

Traksio. Skąd masz takie fajne uszczelki? S.G.
S.G.
mountain454
 
Posty: 392
Dołączył(a): 16 sty 2013, 17:49

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez witek » 13 mar 2013, 5:49

Cześć

Tu są takie, ale w komplecie - samych uszczelek nie widziałem
http://www.ebay.com/itm/Marine-radio-bo ... 231c989912

pozdrawiam
witek
witek
 
Posty: 62
Dołączył(a): 11 sty 2013, 5:16
Lokalizacja: Tychy

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez traksio » 13 mar 2013, 9:14

mountain454 napisał(a):Traksio. Skąd masz takie fajne uszczelki? S.G.


A pudełko kupiłem w komplecie u Dava M na stronie ma tez uszczelki same jak bedzie trzeba ;)

witek napisał(a):Cześć

Tu są takie, ale w komplecie - samych uszczelek nie widziałem
http://www.ebay.com/itm/Marine-radio-bo ... 231c989912

pozdrawiam
witek


Dokładnie taka sama sztuka :D a uszczelki są też osobno ale drogie około 6$ szt


Ale nadal nikt nie zdradził swojego pomysłu na motaż tego cuda:P

Pozdrawiam Tomek T POL-545
Obrazek
MISTRZ POLSKI 2013 FSR-O15
traksio
 
Posty: 186
Dołączył(a): 14 sty 2013, 23:40

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez Zskrzypiec » 13 mar 2013, 18:54

Uszczelki są tu http://www.horracing.com/index.php/ 4$szt robię niedługo kolejne zamówienie więc gdyby były potrzebne proszę o kontakt.
Pozdrawiam Zbigniew S.

Tomek ja identyczny mam po prostu przykręcony poprzez boczne ścianki do sklejkowych prowadnic najważniejsze żeby było szczelnie.Widziałem chyba rozwiązanie o którym pisał Meniu i było bardzo ciekawe.Nie mam zdjęcia więc spróbuje opisać. W sklejkowe prowadnice wkręcone były cztery śruby łbami od wewnątrz/bliżej osi łódki / Śruby miały rozstaw bocznych prowadnic twojego Boxa i wielkość pasującą do nich/zdjęcie 2/ ,z zewnętrznej strony śruby dokręcone były nakrętką samohamowną z podkładką i wystawały ok 1,5cm.Box wsuwany był z góry prowadnicami na wystające łby śrub co powodowało brak możliwości ruchu wzdłuż osi a dociskany był poprzez gumowy oring zakładany na wystającą część śruby i jedną ze śrub dokręcającą pokrywę boxa.Rozwiązanie jest o tyle fajne że nie robimy dodatkowych otworów w pudełku i można bardzo szybko je wyjąć.Mam nadzieje
że odszyfrujesz tą grafomanię :oops:
Zbyszek POL 438F
_________________________________
Częstochowski Klub Modelarski
Zskrzypiec
 
Posty: 343
Dołączył(a): 05 lis 2012, 22:09

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez traksio » 13 mar 2013, 21:22

Zskrzypiec napisał(a):Uszczelki są tu http://www.horracing.com/index.php/ 4$szt robię niedługo kolejne zamówienie więc gdyby były potrzebne proszę o kontakt.
Pozdrawiam Zbigniew S.

Tomek ja identyczny mam po prostu przykręcony poprzez boczne ścianki do sklejkowych prowadnic najważniejsze żeby było szczelnie.Widziałem chyba rozwiązanie o którym pisał Meniu i było bardzo ciekawe.Nie mam zdjęcia więc spróbuje opisać. W sklejkowe prowadnice wkręcone były cztery śruby łbami od wewnątrz/bliżej osi łódki / Śruby miały rozstaw bocznych prowadnic twojego Boxa i wielkość pasującą do nich/zdjęcie 2/ ,z zewnętrznej strony śruby dokręcone były nakrętką samohamowną z podkładką i wystawały ok 1,5cm.Box wsuwany był z góry prowadnicami na wystające łby śrub co powodowało brak możliwości ruchu wzdłuż osi a dociskany był poprzez gumowy oring zakładany na wystającą część śruby i jedną ze śrub dokręcającą pokrywę boxa.Rozwiązanie jest o tyle fajne że nie robimy dodatkowych otworów w pudełku i można bardzo szybko je wyjąć.Mam nadzieje
że odszyfrujesz tą grafomanię :oops:


Tak dziękuje wystarczający opis, na pewno skorzystam z któregoś sposobu.

Pozdrawiam Tomek T. POL-545
Obrazek
MISTRZ POLSKI 2013 FSR-O15
traksio
 
Posty: 186
Dołączył(a): 14 sty 2013, 23:40

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez meniu » 13 mar 2013, 22:12

Witam,

Troszkę późno ale jest. Dokłądnie podobnie to wygląda jak opisał Zbyszek. Wstawiam radiobox i jest ograniczone przez boczne ścianki. Górny ruch zablokowany jak zbiornik paliwa identycznie.

Obrazek

Meniu
FSR E-3,5 V-15, O-3,5 PL-446F
V3,5/ALPHA/IKARUS2/CMB-VALVOLA-GREEN-RED-BLUE/TUNING MENIU/TARANIS
V15/POTENZA/CMB-RS/NO TUNING/TARANIS

Obrazek
****MISTRZ POLSKI****
1995/1996/1997/2000/2004/2005/2006/2007/2008/2009/2010/2011/2012
meniu
 
Posty: 489
Dołączył(a): 14 sty 2013, 21:57
Lokalizacja: Konin/Poznań

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez Maruś » 13 mar 2013, 23:33

Pierwszy raz robiłem tak:

http://marekz62.wrzuta.pl/obraz/6sudlmD ... oniki_07_5

Trzy słupki z otworami gwintowanymi przyklejone do dna modelu, na to położona podkładka z gumy i przykręcone śrubami. Podkładka przyklejona od spodu do przedziału. Nic nie ciekło i trzymało doskonale, bardzo łatwo demontowalne ale według mnie wadą jest to że po jakimś czasie laminat się "krzywi" a po przykręceniu do części dna które "pływa" zawsze trochę odkształca.

W drugim modelu zrobiłem tak:

http://marekz62.wrzuta.pl/obraz/39molI3 ... u_el._o7_5

Znowu przedział przykręcony jest w trzech miejscach. Do tylnej burty przykręcony jest słupek do którego przez podkładkę gumową uszczelniającą przykręcam przedział (biała strzałka), oraz do burt. Przedział jest tylko włożony do zdjęcia. Widoczne wsporniki powinny wejść pod uskok pokładu a z wierzchu przychodzą blaszki rozkładające nacisk.
Obydwa sposoby działają bez zarzutu jednak w nowym Ofie mam tak dopasowany przedział że nie ma gdzie włożyć słupków pod spód więc muszę zrobić mocowanie na górze. Przykręcenie boksu do rufy jeszcze ma taki zamysł że siły działają na jak najmniejszą ilość elementów, czyli że reakcja steru idzie bezpośrednio z rufy na obudowę boksu i dalej na serwo a nie przez dno.

Ciekawostką w tum boksie jest to że nawet antena jest na nim zamontowana, od zewnątrz i przewód zaklejony i nic nie trzeba elektrycznie rozłączać by go wyjąć.
Pozdrawiam
Marek Zelech
[size=120]
marekz62@o2.pl
Maruś
 
Posty: 607
Dołączył(a): 06 sty 2013, 11:34
Lokalizacja: Kraków

Re: Sposób montażu radioboxa w Offince

Postprzez Maruś » 14 mar 2013, 10:56

A przy okazji jakieś pomysły na uszczelki bo patrzyłem na podkładki pod mysz ale widziałem tylko twarde.
Pozdrawiam
Marek Zelech
[size=120]
marekz62@o2.pl
Maruś
 
Posty: 607
Dołączył(a): 06 sty 2013, 11:34
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do Modele Klas Offshore

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości